COVID-19: Onmiskenbare effecten

C

OVID-19 valt de wereld aan met een verwoestende agressie en de littekens zullen ongetwijfeld na de crisis zichtbaar blijven. Het verandert onze maatschappij en legt ons nieuwe omgangsvormen op. Maatregelen zoals jezelf opsluiten en sociaal afstand houden zijn tijdelijk, maar het effect op onze manier van leven en werken zal naar mijn mening permanent zijn.

Het effect op de mensheid

Het woord virus is niet nieuw, maar de impact van dit woord op onze maatschappij en vooral op onze nieuwe generaties had eerder te maken met ICT-problemen dan met onze gezondheid. Ik kan met zekerheid zeggen dat de laatste generaties van onze moderne tijd meer vrees hadden voor computervirussen dan voor medische virussen. De uitbraak van een computervirus had in afgelopen decennia meer gevolgen voor mensen dan een virus met medische aard, maar COVID-19 verandert de vergelijking. Net zoals bij het moment dat een computer besmet raakt, zal het virus effect hebben op het totale besturingssysteem. Onze maatschappij is het ecosysteem waar we ons leven delen en het effect van de huidige crisis, zal dat voorgoed veranderen. Dit zijn geen profetische voorspellingen, maar eerder een observatie van de historie van de menselijke evolutie. Ik geloof in de evolutie van de mensheid en in onze capaciteit om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden. De mens is namelijk gemaakt om te overleven en de meerderheid zal dit virus dan ook doorstaan.

Het effect op de werkwijze

Deze wereldwijde crisis zal ook de werkwijze van vele beroepen gaan veranderen. Neem het concept ‘’thuiswerken’’ als voorbeeld. In de laatste decennia werd thuiswerken door de politiek en moderne organisaties herhaaldelijk gestimuleerd. De digitalisering van de samenleving en het snelle internet hadden op de eerste plaats het doel om thuiswerken mogelijk te maken, maar het concept was niet voor iedereen weggelegd. Veel organisaties introduceerden het thuiswerken als een privilege, een soort geschenk van werkgever naar werknemer. Opmerkelijk is, dat de Coronacrisis het thuiswerken binnen een week veranderde van een privilege naar een norm, het effect daarvan is wonderbaarlijk. Medewerkers van veel organisaties lijken hun werk sneller af te maken en gesprekken lijken efficiënter te verlopen. Ook stress tussen medewerkers die hele dagen dezelfde ruimte delen lijkt te verdwijnen. Op de maatschappij is het effect van thuiswerken eveneens goed te zien, want fileproblemen zijn verdwenen, de lucht lijkt schoner te zijn, boodschappen doen is getransformeerd tot een totaal andere ervaring, postbezorgers profiteren van het vele bestellen van mensen en de relatie tussen buren is beter dan ooit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het glas is halfvol

De storm zal uiteindelijk gaan liggen en het virus zal zijn littekens op de menselijkheid achterlaten. Maar hoe gek het ook lijkt, het positieve effect van deze gebeurtenis zal onmiskenbaar zijn. Het gezegde van Cruijff zal ook hier weer klinken: “Elk nadeel heb z’n voordeel.’’

Vrijdag 3 april 2020 | door Moustafa Turky MBA- Commercieel Directeur

Deel mijn verhaal op social media!