Een icoon in Den Haag:
De Toren van Oud

I

n 1961 begon de bouw van de allereerste wolkenkrabber in Den Haag: de Toren van Oud. Een uniek ontwerp door de driehoekige vorm, de rondom lopende glazen gevelstroken en de opvallende gele bakstenen. Vele ontwerpers en architecten deden pogingen om de toren nieuw leven in te blazen, maar door het lastige ontwerp bleef het pand sinds 1969 leeg staan. Nadat het pand een lange tijd anti-kraak werd verhuurd aan studenten, gaf de gemeente van Den Haag in 2017 eindelijk toestemming het pand te verbouwen tot een appartementencomplex voor kort verblijf. Comelit heeft, samen met Easy Montage Techniek, met veel trots alle installaties mogen bewerkstelligen. In dit interview vertelt Eric Agterdenbosch: eigenaar van Easy Montage Techniek, over zijn bedrijf en over hoe het project tot stand is gekomen.

Easy Montage & Techniek

In 1999 werd Easy Montage & Techniek opgericht, met als missie: makkelijke, efficiënte en duurzame oplossingen bedenken en uitvoeren. En dat lukt, want Easy Montage & Techniek groeit al snel uit tot een bekend montagebedrijf voor elektronische systemen, zoals verlichting en kabelgoot. Ongeveer elf jaar geleden heeft Eric Agterdenbosch zich ingekocht bij zijn toenmalige compagnon en tevens eigenaar en oprichter van Easy Montage & Techniek: Peter Rond. Eric was zelf een klant en werkte bij GTI. Hij spoorde Peter aan om meer te gaan doen dan alleen monteren. Peter zag dit wel zitten en sindsdien zijn ze 50/50 partners van Easy Montage & Techniek. Al snel werden de projecten uitgebreider. ‘’Want als je verlichtingstechniek monteert, waarom dan ook niet het aansluitdraadje? En waarom dan ook niet gelijk de wandcontactdozen? Zo gingen we door naar de verdeelkast en voordat we het wisten stonden we een heel pand te installeren’’, aldus Eric. Ondertussen heeft Eric zijn compagnon uitgekocht en is hij alleen verder gegaan.

Project Toren van Oud

Op 5 juli 2018 kreeg Easy Montage & Techniek een offerteaanvraag voor de Toren van Oud binnen van het adviesbureau Valstar Simonis. ‘’Dat moet heel mooi worden’’, lieten de adviseurs weten. Easy Montage & Techniek kreeg de bouwtekeningen en heeft vervolgens een state-of-the-art project aangeboden. Door de vele mogelijkheden die Comelit te bieden heeft, was er geen twijfel vanuit Easy Montage & Techniek; ze bevolen Comelit aan. Een state-of-the-art project is wel het hoogst haalbare qua ontwikkelingen en daardoor geen goedkope aanbieding. De klant vond dit voorstel veel te duur. ‘’Ze schrokken zich een hoedje’’, zegt Eric. Easy Montage & Techniek is toen prijstechnisch helemaal teruggegaan naar een ‘’studentenflat’’ ontwerp en kregen de opdracht. Maar wel voor een heel laag budget en alleen voor een simpele deur-intercominstallatie. Al het andere was eruit geschrapt. Maar bij Europol, het bedrijf dat gevestigd is naast het project, kregen ze wel interesse om de Toren van Oud te huren. Samen met de opdrachtgevers bedachten ze om in plaats van studentenwoningen, juist hele luxe appartementen te realiseren. Alle bezuinigingen werden teruggedraaid en de eerdere plannen konden alsnog uitgevoerd worden

Het weer zat niet mee

‘’De Toren van Oud staat vlakbij het strand van Scheveningen en is ongeveer 70 meter hoog. Je kunt je dus voorstellen dat de wind daar behoorlijk hard om je oren raast’’, vertelt Eric. Ook is het een driehoekig gebouw waardoor het nodig was om de gevel een meter uit te breiden. Er moest een heel stuk aangebouwd worden, wat veel tijd kost. ‘’Eerst moest de oude gevel eraf, toen moest iedere vloer een meter uitgebreid worden en daarna nog een hele nieuwe gevel ertegenaan’’, legt hij uit. ‘’Door de grote betonelementen en de harde wind was het gewoonweg niet verantwoord om verder te gaan. Daardoor heeft het project lang stilgelegen en is het pas twee maanden geleden opgeleverd.’’

Het eindresultaat

De Toren van Oud is uiteindelijk opgeleverd met 38 short-stay appartementen, parkeerplaatsen en een lobby met hospitality services. Een mooi project waarbij Comelit en Easy Montage Techniek samen de installaties, zoals gebouwbeheertechniek en huisautomatisering hebben gerealiseerd. Comelit heeft de Toren van Oud mogen voorzien van een brandmeldinstallatie (BMI), volgens volledige bewaking in de Toren en volgens objectbewaking in de parkeergarage. Een ontruimingsalarminstallatie (OAI) type A in de toren en type B (slowwhoops) in de parkeergarage. Ook hangt bij de entree het stijlvolle 3one6 Touch deurstation en zijn alle appartementen voorzien van Mini  video-deurintercom kleurenmonitoren.

Van links naar rechts 
Ronald Beugelsdijk – Werkvoorbereider & Kacper Dziadosz – Projectleider

Donderdag 15 oktober | door Lusil Sleeking – Sales & Marketing support

Deel mijn verhaal op social media!