Bent u bekend met de privacyregels en veiligheid rondom de slimme videodeurbel?

U

it onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat slimme deurbellen het slechtst beveiligd worden van alle slimme apparaten. Eind december kwam naar buiten dat de inloggegevens van duizenden Ring-gebruikers op het Darknet belandden.

Begin januari kwam het bedrijf nogmaals in opspraak, omdat medewerkers de videobeelden zonder noodzaak bekeken. In januari 2020 deed Nieuwsuur (NPO) onderzoek naar de privacy van slimme deurbel-gebruikers en die resultaten waren niet mis. Begin februari meldt de NOS dat er steeds meer datalekken worden gemeld.

Met een video-deurbel heeft u altijd het gevoel dat u thuis bent. Maar zijn slimme video-deurbellen wel zo veilig als ze lijken? Waar moet u rekening mee houden als het gaat om uw privacy? En hoe zit het met het plaatsen van zo’n deurbel, mag de openbare ruimte gefilmd worden?

We verzamelden de belangrijkste vragen én antwoorden voor u in dit artikel

 1. Kunnen (inlog)gegevens van een slimme deurbel altijd worden gelekt of doorverkocht? Kan mijn slimme deurbel gehackt worden?
 2. Mag iedereen de beelden van mijn video-deurbel bekijken?
 3. Kan ik een boete krijgen als mijn slimme deurbel de openbare ruimte filmt?
 4. Ik overweeg een video-deurbel aan te schaffen, waar moet ik op letten?

1. Kunnen (inlog)gegevens van een slimme deurbel altijd worden gelekt of doorverkocht?

Na al deze nieuwsberichten vraagt u zich vast af hoe groot de kans is dat uw gegevens worden doorverkocht of gelekt… Dit hangt af van twee factoren:

 • Waar worden uw gegevens opgeslagen?
 • Wie verkoopt het product?

Amerikaanse vs. Europese wetgeving

Waar uw gegevens worden opgeslagen is afhankelijk van het product dat u koopt. Bij een Amerikaans product, zoals de genoemde Ring in de nieuwsberichten, heeft u te maken met Amerikaanse wetgeving rondom privacy. Ongeacht of u het product wel of niet in Amerika gebruikt. Dat betekent dat de beelden en inloggegevens van de deurbel op servers in de Verenigde Staten worden opgeslagen.

Amazon, het moederbedrijf van Ring, mag volgens de Amerikaanse wet gegevens (dan al niet gepersonaliseerd) van gebruikers verstrekken aan derden. Wel heeft Ring half februari laten weten dat gebruikers meer mogelijkheden gaan krijgen om te bepalen wie inzicht krijgen in hun gegevens.

Koopt u een Europees product, zoals de Visto van Comelit? Dan geldt de Europese wetgeving. In Nederland is deze privacywet bekend als de AVG.

De servers die de gegevens van uw Visto opslaan, staan in Duitsland. Dit valt dus onder de Europese regelgeving, wat maakt dat uw gegevens absoluut niet doorverkocht mogen worden.

Producent vs. softwarebedrijf

Dan is er, naast Europese en Amerikaanse makelij, nog één verschil waar u naar kan kijken. Koopt u bij een producent of bij een softwarebedrijf? Producenten (zoals Comelit) zijn niet geïnteresseerd in het doorverkopen van info. Producenten zijn bezig met het product en de technische ontwikkeling daarvan.

Aan persoonlijke gegevens, om een product te verbeteren of te verkopen, hebben ze niks. Softwarebedrijven (zoals Amazon & Google) leven juist van het doorverkopen van data en info. Het is hun verdienmodel om gegevens te verkopen aan andere bedrijven.

In het kort: let bij het kopen van een slimme deurbel op het land van herkomst, want er worden niet overal dezelfde privacyregels gehanteerd!

2. Kan mijn slimme deurbel gehackt worden?

Handig dat u kan zien wie er voor uw deur staat. Maar als uw deurbel gehackt wordt, dan kan dat de nodige risico’s opleveren. Uit onderzoek blijkt dat slimme deurbellen het slechtst beveiligd zijn van alle slimme apparaten.

Zo kunnen internetcriminelen informatie stelen of met u meekijken en als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via uw thuisnetwerk ook bij andere apparaten…

Daarom is het belangrijk dat u uw slimme deurbel blijft updaten. Fabrikanten brengen regelmatig software-updates uit voor hun producten. Informatie hierover vindt u vaak in de handleiding of in de bijbehorende app.

Zo verschijnt er in de app van onze Visto altijd een pop-up wanneer er een nieuwe firmware update beschikbaar is.

Komt u er zelf niet uit? Neem dan áltijd contact op met de fabrikant van uw slimme deurbel, want updaten is heel belangrijk!

Op veiliginternetten.nl vindt u nog meer tips om uw slimme deurbel te beveiligen, zoals een goed werkend en beveiligd WiFi netwerk.

3. Mag iedereen de beelden van mijn video-deurbel bekijken?

Zeker niet! Wanneer deurbel- of intercombeelden worden vastgelegd in een app, mogen de beelden alleen in eigen kring worden gebruikt. De beelden mogen op geen enkele wijze worden gepubliceerd, zoals op social media of Whatsapp. Zelfs niet op een afgeschermde pagina!

Heeft uw slimme deurbel een ongeval of misdrijf gefilmd? Zorg er dan voor dat de politie de beelden vordert. Met een officiële vordering van de politie voldoet u aan alle eisen met betrekking tot privacy.

Meld uw slimme deurbel aan bij ‘Camera in Beeld’. Daarmee kan de politie opzoeken waar camera’s hangen en de beelden opvragen voor opsporing.

4. Kan ik een boete krijgen als mijn slimme deurbel de openbare ruimte filmt?

Ja, dat kan. Dit is afhankelijk hoe de camera staat afgesteld.

Mogelijke boetes ontloopt u door:

 • de camera zo in te stellen dat het filmen van openbare ruimte tot het minimum wordt beperkt;
 • de videobeelden niet bereikbaar te laten zijn voor derden;
 • een sticker of bordje te plaatsen dat u gebruik maakt van camerabeveiliging.

Het is daarom verstandig een slimme deurbel te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Zo weet u zeker dat deze niets te veel of te weinig filmt en op de juiste hoogte wordt geplaatst.

Een woordvoerder van de politie laat in Nieuwsuur weten: “Het is toegestaan om opnamen te maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen. Veel inbraken of babbeltrucs vinden nu eenmaal plaats via de voordeur.

Daarbij is het onvermijdelijk dat een deel van de stoep of straat in beeld komt. Dat is toegestaan mits het proportioneel is en het filmen kenbaar wordt gemaakt. Als mensen zich aan deze regels houden, zien wij geen bezwaar tegen het gebruik van digitale deurbellen.”

5. Ik overweeg een video-deurbel aan te schaffen. Waar moet ik op letten?

U wilt, net als 16% van de Nederlandse huishoudens, ook vanaf kantoor kijken wie er voor de deur staat. Terugkijken waar dat geluid vannacht vandaan kwam of uzelf wapenen tegen inbrekers.

Wanneer u een video-deurbel wilt kopen, sta dan bij de volgende punten stil:

 • Wat zijn de servicevoorwaarden van het product?
  Kijk goed of u te maken heeft met een Europees of Amerikaans product. Europese fabricanten moeten voldoen aan de Europese privacywetgeving, wat betekent dat uw gegevens niet aan derden doorverkocht mogen worden.
 • Heb ik voldoende aan één video-deurbel?
  Wanneer u een lange oprijlaan of meerdere ingangen rondom huis heeft, is één video-deurbel misschien niet genoeg. U kunt ervoor kiezen om uw slimme video-deurbel uit te breiden met meerdere camera’s.
 • Ga ik de videodeurbel zelf plaatsen?
  Natuurlijk is het plaatsen van een video-deurbel niet gratis en kunt u kosten besparen door het zelf te doen. Onthoudt wel dat een installateur u kan helpen met:
 1. Het bepalen van de juiste hoogte van de deurbel.
 2. Aansluiten op bestaande bedrading of nieuwe bedrading plaatsen.
 3. Instellen van de juiste hoek, zodat het filmen van de openbare ruimte tot het minimum wordt beperkt.
 4. Controleren van de WiFi-sterkte en waar nodig het signaal versterken.
 5. Aansluiten van meerdere camera’s op één systeem, binnen één app.
 • Welk cloud-abonnement wil ik afsluiten? Een slimme deurbel maakt live foto’s of video’s van de bezoekers voor uw deur, die u vervolgens in de app bekijkt. Veel slimme deurbellen hebben een intern geheugen waar deze beelden worden opgeslagen. Omdat dit interne geheugen niet groot is, heeft u voor extra opslag een cloud-abonnement nodig. Hier betaalt u maandelijks of jaarlijks abonnementskosten voor. Het voordeel hiervan is dat u de videobeelden op elk moment terugkijkt en bewaart. De meeste fabrikanten bieden dit de eerste 30 dagen gratis aan. Comelit biedt abonnementen aan vanaf €7,99 per jaar.

Welke slimme deurbel kiest u?

Als u bovenstaande vragen voor uzelf heeft beantwoord, weet u aan welke wensen en eisen uw slimme deurbel moet voldoen. Wilt u een veilige deurbel, die makkelijk uit te breiden is? Dan is de Visto een goede keuze! U leest hier meer over de Visto deurbel.

Meer weten over een slimme deurbel?
Of heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Vraag gerust! Comelit helpt.

Vrijdag 28 februari 2020 | door Comelit Nederland

Deel mijn verhaal op social media!